Afgelasting Ronde van Oudorp leidt tot creatieve initiatieven

OUDORP – De kans werd klein geacht dat de Ronde van Oudorp zou worden verreden dit jaar, maar de voorbereiding ging ondanks de coronacrisis door. Minister-president Mark Rutte kondigde dinsdagavond echter aan dat alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. Daardoor is er definitief een streep gezet door de wielerronde die op 23 augustus gepland stond.

Organisator Joeri Stoop was niet verrast door de beslissing van het kabinet. “Burgemeesters gaven afgelopen week al aan dat ze een verbod op grote evenementen tot 1 september wilden hebben. Je weet dan min of meer wat je te wachten staat. Uiteraard moet je zelf ook je gezonde verstand gebruiken. Ik heb alle begrip voor deze beslissing, maar het is wel jammer.”

“Je hebt op verschillende manieren te maken met de maatregelen”, vervolgt Stoop. “Je merkt het op je werk en in je privéleven. Een sportevenement staat daar niet boven. Dat komt op de laatste plaats.”

“Een sportevenement staat daar niet boven. Dit komt op de laatste plaats”

Voorbereiding

De organisatie was ondanks de coronacrisis nog bezig met de voorbereiding op het evenement. “Als het wel door kón gaan, wilden we ook graag dát ‘ie door zou gaan. Vooral voor de mensen uit het dorp en de wielersport. We gaan morgen bespreken hoe we nu verder gaan. Gaan we het een jaar uitstellen of een paar maanden?”, vraagt Stoop zich hardop af.

Drukke kalender

Volgens Stoop heeft het niet zoveel zin om de ronde naar september te verplaatsen. “Je weet nu niet zeker of het dan ook uitgesteld wordt. Er staan al heel wat evenementen in september op de wielerkalender. We hadden een heel mooi moment in de wielerkalender waarbij er geen andere evenementenin Nederland en België waren. Het is voor de renners dan makkelijker om te kiezen voor jouw evenement, waardoor je mooie namen aan de start krijgt. Op het moment dat je gaat verplaatsen, moet je weer kijken hoe dat eruit gaat zien.”

“We zijn met allerlei dingen bezig om als organisatie in beweging te blijven”

Stoop vindt het een interessante optie om tussen Kerst en Oud en Nieuw te koersen. “We kunnen dan misschien iets gezamenlijk met de oranjeverenging van Oudorp organiseren. Op dit moment zijn we bezig om een online ronde op te zetten voor Noord-Hollandse wielrenners die thuiszitten. Een officieus Noord-Hollands kampioenschap. We zijn dus wel met allerlei dingen bezig om als organisatie in beweging te blijven.”